Kawasaki ZX-10R Forum banner

1 - 20 of 81 Posts

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Got my SpeedoHealer from CalSportBikes Friday but I had to work all weekend and didn't get to install it until tonight. Before I started I looked on www.speedohealer.com and this site for a how-to that might give me some tips & tricks and some ideas of how to route the cable and where to mount the box. I found nothing. The ZX-10R install "tutorial" on speedohealer.com is a broken link and using the search feature here didn't turn up anything useful.

So, with nowhere else to turn except postin' up questions and waitin' for answers I grabbed the shop manual and some tools and tore into it. I took some pics in hopes that they might help others who might buy the healer not knowin' how/where to mount it. Enough bullshid, here's the how-to...

First thing I do before tacklin' any project is get that beeyotch up on some stands to steady it and get it up off the floor makin' it easier to get to the low stuff. Here's a pic before I removed anything...





First thing that came off was the clutch side lower. The speed sensor cable connection that the SH plugs inline into is behind the lower...





Here's a closer view of the speed sensor cable/connection with it's protective boot. There are two cables/connections with identical boots. Finding the speed sensor cable/connection is as simple as tracing the cable from the speedo sensor to the connection. The other cable/connection is for the gear position switch...





At first I plugged the SH in below the metal strap that retains the two cables/connections. I originally thought I'd prolly mount the SH box underneath the seat with the battery...






After some thought though I decided to try and put it up around the dash so I could take advantage of the top speed button and maybe make future adjustments without havin' to remove the seat. I found that leavin' the connections below the strap left me enough cable to reach up around the ram air box/upper area but it sort of limited where up there I could mount the box. So, I went back, removed the strap, fed the connectors thorough it, reinstalled it and fed the cable up alongside the big wiring harness that goes to the upper beneath the clutch side mid and upper fairings. Here's a shot after I redone the connection above the strap. Made for a cleaner install and gave me more cable to play with...





With the cable sorted out and routed to the dash area it was time to mount the box. I almost mounted it to the clutch side of the bottom half of the ram air tube between the frame and upper but that left a bit too much of that red cable shinin' for the world to see. It wouldn't have been that bad, I just prefer a cleaner install. So, after some playin around I found the perfect spot for it. I mounted it on top of the clutch side headlamp housing on the fairly flat area above the dust cover. To mount it I used black Velcro Brand Industrial Strength velcro hook & loop material. Both the back of the SH box and the headlamp housing surface were cleaned with denatured alcohol to clean them for ultimate adhesion of the velcro material adhesive backing. Here's a shot of the SH box with the velcro (with backing still on)...






Here's a shot with the SH box mounted on the headlamp housing. From this angle you can see how the cable is routed beneath the upper and looped up so that it hides against the upper along where the mirror mount brackets are. The red cable is visible from this angle but I had to position the camera in a funky way so that you could see it. Ya have to be just right and have good lighting (my huge shop light stand was on) to be able to see it...






Here's a shot from a normal viewing angle standing by the bike. The SH box is visible with the shop lights shinin' on it but with out the added light it all but disappears in this location when yer just walkin' around the bike. I thougth this location worked out very well. It's hidden from weather and direct sunlight but still within easy access if I want to see my top speed or need to adjust or test it...






Here's a shot showin' how I routed the red SH cable along the bigger factory wiring harness that goes up front...





The SH comes with two zip ties to secure the cable to other wires and/or brackets. Here's a couple pics showin' where I used the zip ties. The first one is to a bracket up near where the SH cable meets up with the big harness in the above pic. The second one is up near where the SH cable and big harness go underneath the upper fairing...








Lastly, here's a couple shots with "natural" garage lighting showing how well the SH and cable hides in that location without direct lighting pointed in there on it...







The only thing I have left to do is re-install all the plastics. I programmed in -12% based on what I've read posted on this forum by others with a 16t front sprocket. I hope to get a ride in tomorrow and verify it via GPS. I'm thinkin' I'll shoot for accuracy at around 75-80 mph and let anything higher fall where it may.

So, whatta ya think of my install? Hope it comes in handy for those of you who have yet to buy and install one. I'd like to have had somethin' like this to base my install on, but Hell I like figurin' shid out on my own anyway. It's a good stress relief for me to tinker around with stuff like this. I'm sure most of you know what I mean...

Peace...
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #3
Big Daddy said:
Very, clean 'how to' El Diablo.

BD
Thanks BD. I enjoy doin' the photos and how-to's. Combines my two hobbies... Bikes and photography.
 

·
Moderator
Joined
·
2,619 Posts
Damm! Nice Job, I cant get over how clean that first pic is. Showroom clean!

I have to say I think I am going to redo my install. Right now my speedohealer is under the front seat. I dont use the last top speed feature cause its kinda hard to get to, but that install might make it more reasonable to do.

How hard is it to get to the speedohealer for the info?

Also, what do you think about if it rains at all, or you wash the bike? Would the SH get wet & ruined?
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #5
RichTJ99 said:
Damm! Nice Job, I cant get over how clean that first pic is. Showroom clean!

I have to say I think I am going to redo my install. Right now my speedohealer is under the front seat. I dont use the last top speed feature cause its kinda hard to get to, but that install might make it more reasonable to do.

How hard is it to get to the speedohealer for the info?

Also, what do you think about if it rains at all, or you wash the bike? Would the SH get wet & ruined?
Thanks Rich.



I can see the SH box fine where it is to make adjustments or hit the button for top speed recall. Mounted with the Velcro, if I need to get better access to it it's as simple as rippin' it off and stickin' it back down when I'm done. I really don't see a need to remove it for any reason though. Shouldn't have any trouble at all reachin' in and doin' whatever I need to do to it .

As for rain/wash water, the papers that came with the SH says it's 100% weatherproof but it also suggests that you protect if from the weather. Where it is, it shouldn't get more than a few drops on it during a wash because I don't spray water directly into the dash area. It should also stay totally dry ridin' or sittin' in the rain. It's well up under the upper and screen. If it's truly weatherproof I don't anticipate any problems at all based on my mounting location.

Hope this helps.
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #6
Damn, I made a sticky!


Hmmm, wait a minute... that didn't sound very good, did it?
 

·
Registered
Joined
·
34,537 Posts
Yup! i was tryin out my Mod skills today and while makin yours a 'sticky' was a success my other attempts fuggin sucked......i guess you could say i'm 1 fer 2 in the Mod bizz.:lol:

BD
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #9
Big Daddy said:
Yup! i was tryin out my Mod skills today and while makin yours a 'sticky' was a success my other attempts fuggin sucked......i guess you could say i'm 1 fer 2 in the Mod bizz.:lol:

BD
Lol... You'll get the hang of it BD. I've moderated on other forums. It just takes a little while for you to get a feel for your magical powers.
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #10
sp500 said:
I wish they produced it with a black cable though, sticks out like a dunny in the desert. May relocate mine too.
Even though it's all but invisible I'm prolly gonna get some of that black wire loom tubing stuff to put on the cable. Should protect it a bit and black it out at the same time. I was wishin' I had some tubing last night. It's not bad as is, I just prefer as clean of an install as possible... I'm a stickler...
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #12
sp500 said:
Wonder if there's something you can put over the unit just incase it gets showered by something. :dontknow:
Usin' velcro to install it like I did I could pull it loose and wrap it in a sandwich bag while washin'. Could also keep a baggie handy on rides if rain became a problem. I really don't think that's gonna be a problem though. The SH I had in the busa trunk got a little wet every time I washed the bike and never had any problems. I'd think direct sun/extreme heat would be MUCH worse on the SH than a little water. It looks to be completely sealed against water...
 

·
OG Post Whore
Joined
·
10,400 Posts
i still gotta install mine, dunno where i placed it though
 

·
OG Post Whore
Joined
·
10,400 Posts
oh yeah nice write up
 

·
Registered
Joined
·
5,179 Posts
Discussion Starter #19
Well I braved the cold to try out my SH correction settings this afternoon. At 55 indicated the GPS displayed 54.3. At 75 indicated it displayed like 73.9 (I think... only got a quick glance) Not sure whether to try 12.1% or leave it alone. Not gonna ride again today to try it, that's for sure. I almost froze! The wind is bad, too, so tryin' to hold a steady speed at 75-80 on the back roads around the house got a little hairy.

I may go ahead and dial out anouther .1% and just test it next time the weather cooperates. I think 12% would prolly be close to spot on with brand new stock 218's. Maybe tire wear is makin' it need another .1 or so? Maybe leavin' it at 12% would average out over the life of the tire and be a good overall "set it and forget it" value?

Any input? :dontknow:
 

·
Registered
Joined
·
34,537 Posts
Mega bites of input :wink: Mmm, so its still indicating just a smidge high with the -12% setting at those speeds, hmm well i'd be inclined to "set it and forget" and "grip it and rip it"

BD
 
1 - 20 of 81 Posts
Top