Low speed throttle on/off issues Gen2 10R - Kawasaki ZX-10R.net
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old 05-12-2007, 08:54 AM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1,830
Posting Frequency
   
Low speed throttle on/off issues Gen2 10R

Have any of you guys noticed quite abrubt on/off throttle issues on your 06-07's?

Anything below 6k on the tac while trying to be smooth; any little close or open of the throttle with very little gas applied and the is very jerky.

Im not sure if this is compounded by the full system exhaust, PC and -1 sprocket???

I thought i would never ask this; but is the TRE for the Gen2 suppose to help with this issues? (as i understand its not a true timeing device; but more of a fuel pump on/off dealeo).

Reason i ask is lower speed corners trying to be smooth on the throttle has become quite labor intensive.
06450F is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 05-12-2007, 09:52 AM
Track Day Rider
 
lionheart's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Dallas, Texas
Posts: 216
Posting Frequency
 
Check your cables.

I found that running mine a little on the tight side helped with this.
lionheart is offline  
post #3 of 12 Old 05-12-2007, 10:38 AM
Track Day Rider
 
nelly250's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 123
Posting Frequency
 
i've noticed this as well.....any other opinions as i've taken the cable slack out and it still requires more attention to get it right then it should

04zx10r - Yosh rs3 s/o ^ Ohlins Damper ^ Penske 8987 ^ Traxxion Forks ^ Woodcraft Rearsets ^ PC3usb ^ DJ Quickshifter ^ Radial 6rr Master ^ Galfer lines ^ 1/5 throttle ^ 636 linkage ^ Renthal 15-42 ^ 520 conversion ^ Double Screen ^ K&N Filter ^ Champ Sliders ^ Flexiglass Race Bodywork
nelly250 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 Old 05-12-2007, 12:15 PM
GP Rider
 
ninja44's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Toronto, Canada
Posts: 1,246
Posting Frequency
Images: 3
    
It's a result of the fuel pump cutting out when you're off the throttle. The TRE fixes this problem bg time as it keeps the pump on all the time so when you get back on throttle the fuel is there. The TRE is worth it as it smooths the on/off throttle response.
________
tiny tits Cam

Last edited by ninja44; 04-21-2011 at 02:15 AM.
ninja44 is offline  
post #5 of 12 Old 05-12-2007, 12:26 PM
Champion Rider
 
speed4life's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Roanoke Virginia
Posts: 255
Posting Frequency
Images: 7
 
Fuel Pump cutting out ????? that means you engine would cut off

SPEED4LIFE
speed4life is offline  
post #6 of 12 Old 05-12-2007, 01:35 PM
 
Join Date: May 2006
Posts: 396
Posting Frequency
 
on the TRE...... I had Slip on Akras, gutted cat, PCIII, -1fr +2rr...my bike was jerky as a son of gun, so much so i didn't want to ride it up on the mountain roads. Slapped on the Ivan's TRE and felt WAY better!! I like cheap fixes

Last edited by hotstang46; 05-12-2007 at 01:38 PM.
hotstang46 is offline  
post #7 of 12 Old 05-12-2007, 01:53 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1,830
Posting Frequency
   
Okay;

So i will give this gizmo a try. I have one already but no directions for it.

Can anyone direct me to some of Ivan's or anyone elses directions for this thing on a Gen2. Not the mechanical stuff...i can do that. But ive read through a search that i have to fiddle with a wire and all that mojo. Anyone have some directions they can scan?

Thanks.
06450F is offline  
post #8 of 12 Old 05-12-2007, 03:07 PM
GP Star
 
phastone's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: i
Posts: 2,976
Posting Frequency
  
Quote:
Originally Posted by ninja44
It's a result of the fuel pump cutting out when you're off the throttle. The TRE fixes this problem bg time as it keeps the pump on all the time so when you get back on throttle the fuel is there. The TRE is worth it as it smooths the on/off throttle response.

...the on/off abruptness is exactly what Ivan's TRE fixes. Not 100% about this, but I think the pump shuts off for emissions reasons. Without fuel on decel, there is less unburned fuel, etc. going into the air. But it also makes for a very jerky throttle.
phastone is offline  
post #9 of 12 Old 05-12-2007, 07:37 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 1,830
Posting Frequency
   
Okay, that makes sense.

So I have the TRE, can someone tell me what must be done on a Gen 2 to hook it up? Do i just plug it in? Or on a Gen 2 must i adjust my TPS and all that mojo? Any help is greatly appreciated.
06450F is offline  
post #10 of 12 Old 05-12-2007, 08:21 PM
???
BANNED
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 150
Posting Frequency
  
the GIpro fixed it on mine. best mod I've done.

search for what has to be done to use ivan's.



the fuel pump doesn't turn off on decel.. the computer just doesn't open the injectors, as it would be a waste of fuel and over heat the cat, by dumping unburnt fuel into it.
??? is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki ZX-10R.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clutch issues Killentime Performance and Tech 5 05-19-2007 02:20 PM
Throttle position, Gear, Speed and RPM sensor CMG Performance and Tech 9 03-12-2007 12:12 PM
True speed and max speed (with GPS) mods2come The ZX-10R 23 05-22-2005 03:37 PM
More 04 R1 issues? Austin10RPowers The ZX-10R 2 09-23-2004 12:37 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome