pirelli slick tear help - Kawasaki ZX-10R.net
 1Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 21 Old 06-05-2015, 04:20 PM Thread Starter
Always On Mod
 
Animal11's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: LA
Posts: 1,839
Posting Frequency
      
pirelli slick tear help

Hey gurus, I need some advice please.

Running a Pirelli SC2 slick. **Edit: its a 200/60 on my '11 zx-10R. Ohlins rear shock, Kyle link.
heat cycle 1: from fresh mount 15 laps in 3 sessions, 28 psi hot, 2:02 to 1:59's at Thunderhill wear looks good
heat cycle 2: 7 laps at 60 psi (had the tire mounted to a new wheel and forgot to set the pressure: rookie mistake) surface was melting off, then 14 laps at 28 psi hot, 1:59-1:57 lap times, wear looks good
heat cycle 3: 10-12 laps, 28 psi hot, unknown lap times but probably 1:59 to 1:57, notice the tear and assume its a cold tear
- drop to 27 psi hot, run 6/8 laps, still see the tear
- drop to 26 psi hot, run 6/8 laps, not getting any better, I took all the attached pics at this point. Turn 6 is the fast acceleration left hander, and I felt the rear spin and grip in repeated sequence


- work on smoother throttle application to not punish the tire out of the corner, but at this point the wear dots are gone and the damage is done. Thunderhill is super hard on the left side. The uneven wear grooves make me think it's a geometry/suspension induced tear? Is it a hot tear because I can't get a fingernail under the peal?


SO, did I just use up the tire and that's what happens when you run this pace with them? Do I need to switch to the SC1? Is there something about my suspension that needs to change?

Thanks
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20150604_144750688.jpg
Views:	53
Size:	1.70 MB
ID:	327458   Click image for larger version

Name:	IMG_20150604_144734930.jpg
Views:	60
Size:	1.30 MB
ID:	327466   Click image for larger version

Name:	IMG_20150604_144837348.jpg
Views:	61
Size:	1.60 MB
ID:	327474   Click image for larger version

Name:	IMG_20150604_144724666.jpg
Views:	61
Size:	1.62 MB
ID:	327482   Click image for larger version

Name:	IMG_20150604_144810335.jpg
Views:	57
Size:	1.72 MB
ID:	327490  

Click image for larger version

Name:	IMG_20150604_144804677.jpg
Views:	53
Size:	1.61 MB
ID:	327498  

Fast parts, Great Service: PM Mike at Rider's Discount

Last edited by Animal11; 06-05-2015 at 04:26 PM.
Animal11 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 Old 06-05-2015, 06:41 PM
GP Rider
 
evallarta1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Collinsville IL (by St Louis)
Posts: 1,515
Posting Frequency
       
There are soooo many variables that need to be answered to troubleshoot your problem. But lets see if we can narrow it down.

You mentioned in the beginning you were running sub 2 min laps and didnt have a problem. The first thing that comes to mind is what was the ambient/track temp when the tires didnt tear vs when they did? If there was a drastic change temp throughout the day this could be your issue and pressure wasn't set for the conditions. Also when you came off the track how did warm/cold did the tires feel?

Stupidity and Motivation are a dangerous combination

Velocity Calibrations
evallarta1 is offline  
post #3 of 21 Old 06-05-2015, 07:03 PM Thread Starter
Always On Mod
 
Animal11's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: LA
Posts: 1,839
Posting Frequency
      
I figured it was a bit of a crapshoot, but can't hurt to ask right?
ambient temp on Sun was 90-95, not sure on the track temp. I was running 1:57-1:59 and didn't see any unusual wear. Other than the melting when I raced on it for 6 laps inflated to 60 psi.
Yesterday ambient temp was 90F, and I would guess the track temp was the same.

Both days the tires felt hot coming off the track, but not burn you hot, I'd guess somewhere between 160-180F. 140F I can hold my hand on all day, tires were hotter than that. I know that;s not super useful data and I should get a tire probe for the future.

Fast parts, Great Service: PM Mike at Rider's Discount
Animal11 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 21 Old 06-05-2015, 07:09 PM
GP Rider
 
evallarta1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Collinsville IL (by St Louis)
Posts: 1,515
Posting Frequency
       
Was 90-95 from your first session to the last? Or did the temp raise as the day went on? Also was it sunny?

If they weren't super hot it sounds like your pressures were probably off. We run the DOTs at 24.5 to 25.5 with good results.

Stupidity and Motivation are a dangerous combination

Velocity Calibrations

Last edited by evallarta1; 06-05-2015 at 07:16 PM.
evallarta1 is offline  
post #5 of 21 Old 06-05-2015, 07:23 PM Thread Starter
Always On Mod
 
Animal11's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: LA
Posts: 1,839
Posting Frequency
      
Sunday 90-95 was the peak ambient temp. The morning started out cooler, maybe around 75? and got hotter as the day went on. It was partly overcast.
Yesterday the peak ambient temp was 90. It seemed to get hotter earlier in the day compared to Sunday and it was sunny all day.

I'm going off memory here, and I generally don't pay attention to the weather too much. Sounds like I need to start doing a better job of that.

Fast parts, Great Service: PM Mike at Rider's Discount
Animal11 is offline  
post #6 of 21 Old 06-05-2015, 08:06 PM
GP Rider
 
evallarta1's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Collinsville IL (by St Louis)
Posts: 1,515
Posting Frequency
       
Quote:
Originally Posted by Animal11 View Post
Sunday 90-95 was the peak ambient temp. The morning started out cooler, maybe around 75? and got hotter as the day went on. It was partly overcast.
Yesterday the peak ambient temp was 90. It seemed to get hotter earlier in the day compared to Sunday and it was sunny all day.

I'm going off memory here, and I generally don't pay attention to the weather too much. Sounds like I need to start doing a better job of that.
Yup, sounds like that's probably your issue. At 75 your pressures were probably good, but as it got warmer those pressures weren't correct. We've seen swings in temps so much here in the midwest that in the morning 1 compound is need and then you have to switch to another in the afternoon.

Stupidity and Motivation are a dangerous combination

Velocity Calibrations
evallarta1 is offline  
post #7 of 21 Old 06-05-2015, 09:29 PM Thread Starter
Always On Mod
 
Animal11's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: LA
Posts: 1,839
Posting Frequency
      
So you're saying I should switch to the SC1? Thanks for talking things through with me. I appreciate it.

Fast parts, Great Service: PM Mike at Rider's Discount
Animal11 is offline  
post #8 of 21 Old 06-05-2015, 10:15 PM
Track Day Rider
 
Join Date: May 2006
Posts: 247
Posting Frequency
 
I dunno that's an odd wear pattern. Almost pressure related looking or maybe a rebound too slow by the rhythmic pattern. What did you run the pressure at?

Mod list: GP 25mm front cartridge kit / JRi piggyback triple shock / attack rear link / Brembo RCS / Galfer SBK lines / Austin Racing GP2r / BMC Race Filter / Yosh Case Savers / Vortex Clip ons / Vortex Rear sets / Vortex Keyless Gas Cap / Lighttech Chain adjusters w/ Fast Frank Quick change / AIM solo DL data logger / motion pro throttle / KIT ecu & Harness / Moto XP Ricambi Bodywork / Puig Double Bubble /
J_fuggin_t is offline  
post #9 of 21 Old 06-05-2015, 10:49 PM Thread Starter
Always On Mod
 
Animal11's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: LA
Posts: 1,839
Posting Frequency
      
28, then 27, then 26

Fast parts, Great Service: PM Mike at Rider's Discount
Animal11 is offline  
post #10 of 21 Old 06-06-2015, 05:04 AM
GP Star
 
caboose's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: London, ON
Posts: 2,029
Posting Frequency
    
Send a message via MSN to caboose
Well, 60+ laps is a lot of laps on a liter bike.

The wavy look to the tear pattern makes me think it's a suspension issue (rebound too slow? spring too soft?) but with 60+ laps on that tire grip will be falling off so it's not working properly.

2010 10R Superbike
caboose is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki ZX-10R.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
hot tear or cold tear plasticbaby The ZX-10R 26 09-05-2014 05:47 AM
Pirelli will supply 17" slick to WSBK Fred-R Race and Stunt 1 11-15-2011 05:15 PM
Pirelli Diablo Superbike PRO Slick tires Colinr_69 General Motorcycle Discussions 4 02-19-2011 10:39 AM
ZX10R Puttin the hurt on a Pirelli Slick M.Guenette Pictures and Videos 3 02-08-2011 09:28 PM
Drag slick or flat slick focalf5 Strip 17 02-28-2008 09:09 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome