Gen 2: 2006-2007 Engine Tapping what could it be? - Kawasaki ZX-10R.net
 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 17 Old 05-12-2018, 03:00 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
Engine Tapping what could it be?

Alright everyone knows about the Kawi Tick right. I have a Tapping sound coming from the engine. Sounds like it's coming directly from the exhaust ports. I have removed the head and checked for any play in the pistons (for possible slipped bearing) no play in all 4 pistons still tapping. I have replaced the cam chain tensioner still tapping. I did a valve clearance check all are well within spec (I checked the manual for the proper clearance) still tapping. I thought maybe it could be the valves so I replaced piston 2 and 3's exhaust valves and its still tapping haha. Any thoughts ?

What I have done to it:
1) Replaced cam chain
2) Replaced cam chain tensioner
3) Checked for rod knock
4) Checked valve clearance
5) Replaced piston 2 and 3 exhaust valves

Any help would greatly be appreciated.
parson.phillip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 17 Old 05-12-2018, 11:40 AM
WSB Rider
 
michael4012's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: England
Posts: 714
Posting Frequency
 
When and how did you first notice the tapping?

[SIGPIC][/SIGPIC]192MPH stock engined 2008
michael4012 is offline  
post #3 of 17 Old 05-12-2018, 01:04 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
I bought it with the tapping. I thought it was the cam chain, cam chain tensioner or the valves needed to be adjusted.
parson.phillip is offline  
 
post #4 of 17 Old 05-12-2018, 01:27 PM
WSB Rider
 
michael4012's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: England
Posts: 714
Posting Frequency
 
So what we could have is you being over sensititive or was this something discussed at purchase. What mods on the bike is stock headers any O2 bungs or sensors. Is the factory heat shield fitted, did you inspect all the retainers and buckets for cracks or unusual wear, are thecams straight did you check there run out, are any of the cam caps damaged and did you inspect those journals. Any chance you could record the noise and post it up mate?

[SIGPIC][/SIGPIC]192MPH stock engined 2008
michael4012 is offline  
post #5 of 17 Old 05-12-2018, 07:06 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
What do you mean I'm being over sensitive ?

Journals are good no scoring at all buckets are good when I took the cams off. I have 2 sets of cams both are stock tried both of them and the tapping remains. The exhaust is 2 two brothers exhaust. I know it has a power commander on it.

I do have a video of it running but it wont let me post mp3 format videos here. You know of another place I can post it so you can see it?
parson.phillip is offline  
post #6 of 17 Old 05-12-2018, 07:14 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
Quote:
Originally Posted by michael4012 View Post
Any chance you could record the noise and post it up mate?
https://youtu.be/XU8BU4D2bsI
parson.phillip is offline  
post #7 of 17 Old 05-12-2018, 10:05 PM
WSB Rider
 
Victors's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Michigan
Posts: 696
Posting Frequency
  
Garage
Lol youtube?
thundercoupe9 likes this.

2013 10R
2007 650R
2016 10R
Victors is online now  
post #8 of 17 Old 05-12-2018, 10:21 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
Quote:
Originally Posted by Victors View Post
Lol youtube?
Yeah, uploaded it to YouTube but apparently I have to wait for a Mod to accept the post with the youtube link so I thought I would ask for another way I could show it. It's been hours....
parson.phillip is offline  
post #9 of 17 Old 05-12-2018, 10:24 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
2007 Kawasaki zx10r ticking tapping noise


This is the title of the YouTube video.
parson.phillip is offline  
post #10 of 17 Old 05-13-2018, 12:24 AM
WSB Rider
 
michael4012's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: England
Posts: 714
Posting Frequency
 
I just watched that mate, yupp that's definitely a loud ticking, & its not normal. I cant help but think you have missed something when you had the head off. If it was generator issue it wouldn't be running so rough when blipping throttle. Sound can resonate from the clutch pack etc, but no you have a internal problem there. Unless somebody else can suggest something then i would be stripping the entire engine again believing i had missed something. I asked about O2 bungs and things sometimes they can be slightly lose making escaping gas sound like a tick, but that's not it.

[SIGPIC][/SIGPIC]192MPH stock engined 2008
michael4012 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki ZX-10R.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome