Gen 2: 2006-2007 Engine Tapping what could it be? - Page 2 - Kawasaki ZX-10R.net
 3Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #11 of 16 Old 05-13-2018, 02:18 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
Yeah I agree, something is hitting something but can't imagine what else it could be. If it were a rod knock (or rod tap) then the rod bearings would have looked abnormal when I had that apart. I'm sure it has to be the valve tapping the head or the valve hitting the top of the piston (which would normally bend it or shatter it). I will keep you updated I am going to break it apart again this week to see if I can see anything that I may have missed.
parson.phillip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #12 of 16 Old 05-13-2018, 05:09 AM
WSB Rider
 
michael4012's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: England
Posts: 713
Posting Frequency
 
I think if you don't find anything on your gonna split the cases measure out little & big ends check for broken rings and damaged skirts, was there any unusual marks on the cylinders? Mate i hope someone comes along with a fresh idea.

[SIGPIC][/SIGPIC]192MPH stock engined 2008
michael4012 is offline  
post #13 of 16 Old 05-13-2018, 07:52 AM
Track Day Rider
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 126
Posting Frequency
 
I always carry one of these on my service truck. Lots of different sources sell them.....

https://www.aliexpress.com/item/WINM...380660717.html

They help when you have a noise ,like yours, where you are not 100% sure of where its coming from.
rcannon is offline  
 
post #14 of 16 Old 05-13-2018, 09:14 AM
Street Rider
 
ZX10's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Location: ka.na.da
Posts: 83
Posting Frequency
 
Quote:
Originally Posted by parson.phillip View Post
Alright everyone knows about the Kawi Tick right. I have a Tapping sound coming from the engine. Sounds like it's coming directly from the exhaust ports. I have removed the head and checked for any play in the pistons (for possible slipped bearing) no play in all 4 pistons still tapping. I have replaced the cam chain tensioner still tapping. I did a valve clearance check all are well within spec (I checked the manual for the proper clearance) still tapping. I thought maybe it could be the valves so I replaced piston 2 and 3's exhaust valves and its still tapping haha. Any thoughts ?

What I have done to it:
1) Replaced cam chain
2) Replaced cam chain tensioner
3) Checked for rod knock
4) Checked valve clearance
5) Replaced piston 2 and 3 exhaust valves

Any help would greatly be appreciated.

Do you have a quick way to check the crankshaft straightness and connecting rod straightness? If it is not in the tolerances then may be check for straightness.
michael4012 likes this.

Last edited by ZX10; 05-13-2018 at 09:16 AM.
ZX10 is offline  
post #15 of 16 Old 05-13-2018, 01:00 PM
Champion Rider
 
chiffeee's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 446
Posting Frequency
 
sticky valve, the sound is more on the number 1 cylinder. replace valve guides.
michael4012 likes this.
chiffeee is offline  
post #16 of 16 Old 05-13-2018, 08:06 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2018
Posts: 8
Posting Frequency
 
I will try that tonight and see if it helps it.
parson.phillip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Kawasaki ZX-10R.net forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome